یزد با داشتن بیش از ۶هزار بنای تاریخی و برنامههای منحصر به فرد در ماههای محرم و صفر به عنوان حسینیه ایران شهرت دارد اما از ظرفیت گردشگری مذهبی این شهر ثبت جهانی شده به خوبی استفاده نشده است.
یزد تشنه گردشگر
ظرفیتهای گردشگری معنوی و مذهبی در شهرهای مشهد، قم، شیراز، یزد و حتی اصفهان هر ساله تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی را جذب خود میکند و همین علاوه بر غنای برنامهها به رسانهای شدن و ترویج آنها در سطوح ملی و بینالمللی کمک شایانی کرده است.
با توجه به ظرفیتهای بالا و تنوع برنامههای مذهبی، برپا بودن مراسم روضه در ۳۶۵ روز سال، سبک خاص عزاداریها مانند سینهزنی و نخلبرداری، وجود مساجد، امامزادگان و تکایای منحصر به فرد، جشنهای فاخر همچون نیمه شعبان و غدیر، آیینها و مراسمهای خاص اقلیتهای دینی و مذهبی میتوان یزد را به عنوان پایتخت گردشگری مذهبی و معنوی جهان معرفی کرد.
در همین راستا، استقبال گردشگران داخلی و خارجی از برنامههای مذهبی یزد و تاثیرگذاری فرهنگی این نوع مراسم، قابلتوجه بوده به گونهای که طی چند سال گذشته گردشگرانی از ۲۸ کشور دنیا در برنامههای عزاداری و جشنها شرکت کردهاند. با جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران، امسال این موضوع کمرنگ شده و یزد به عنوان شهر ثبت جهانی کمتر مورد اقبال گردشگران داخلی قرار گرفته است.
درباره وضعیت امسال گردشگری مذهبی یزد، یک فعال میراث فرهنگی گفت: محرم یزد با آن همه از ظرفیت پیدا و پنهان خود که از میراث مهم معنوی ایرانیان به شمار میرود امسال شرایط متفاوتی داشت. اما در آن سوی میدان با تلاش استانداری اصفهان و تخفیف ۵۰ درصدی هتل و مراکز اقامتی، سیل گردشگران به اصفهان و شهرهای اطراف آن روانه شدند.
امیر ترقینژاد افزود: جالب آنجاست که حتی فیلمی از استاندار اصفهان که روزی روزگاری شهردار یزد بوده وایرال شده است که او با اشاره به ظرفیت گردشگری مذهبی یزد، خواهان تلاش دوچندان فعالان گردشگری برای جذب گردشگر شده است.
در این باره نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد ضمن تاکید بر برنامهریزی برای معرفی ایران به گردشگران خارجی اظهار کرد: رسانههای دنیا چهره درستی از ایران به مخاطب خود نشان نمیدهند و از این رو باید با برنامهریزی دقیق گردشگران خارجی را با انقلاب و تشیع آشنا کرد.
آیتالله محمدرضا ناصری افزود: معماری منحصر به فرد ساختمانها و خانهها در یزد زبان گویای فرهنگ این شهر است و باید این فرهنگ غنی را به گردشگران منتقل کرد و آنها را با اخلاق وآداب و رسوم مردم دارالعباده یزد آشنا کرد.
وی با بیان اهمیت گردشگری مذهبی اضافه کرد: استان یزد با توجه به ظرفیتهای عظیم مذهبی که دارد و به عنوان حسینیه ایران نیز معرفی میشود لازم است در زمینه توسعه گردشگری مذهبی در این استان برنامهریزی شود.
استاندار یزد هم چندی قبل در مراسم شروع به کار خوشه گردشگری یزد، فعالیت این بخش را حلقه وصل فعالان حوزه گردشگری استان دانست و گفت: یزد هم به لحاظ منابع انسانی و هم به لحاظ زیرساختی از استانهای غنی کشور در حوزه گردشگری بوده و باید با همدلی این میراث گرانبها و ارزشمند را تقویت کنیم.
محمدرضا بابایی با بیان اینکه یزد در حوزه گردشگری مذهبی، تاریخی و میراثی الگویی برای دیگر استانهای کشور است، افزود: یزد استان صنعتی، معدنی و گردشگری است و به همین دلیل با تمام توان از صنعت گردشگری و فعالان این حوزه حمایت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: خوشبختانه بسیاری از صنایع قدیمی استان از جمله کارخانه سعادت نساجان، اقبال، ریسندگی آقا و کارخانهها جنوب تبدیل به موزه و مراکز گردشگری شده، از این رو رفع مشکلات این حوزه با جدیت پیگیری خواهد شد.
استاندار یزد با اشاره به غفلت مسوولان استان نسبت به صنعت گردشگری طی دهههای گذشته خاطرنشان کرد: با توجه به وجود بیش از ۶هزار بنای تاریخی، دوهزار اثر ثبت ملی شده و ۵ اثر جهانی و نیز بافت تاریخی ارزشمند، بهرهگیری حداکثری از این ظرفیتها در دستور کار استان قرار دارد.
با تمام این توضیحات، به نظر میرسد برنامهریزی جدی همراه با کارهای رسانهای و اطلاعرسانی برای جذب گردشگران عاشق فرهنگ و تمدن ایرانی و یزدی نیاز است تا دوباره شاهد رونق و توسعه گردشگری مذهبی دارای ریشه یزد در سراسر ایران و در ابعاد بینالمللی باشیم.