menusearch
ireconews.com

یزد همچنان جهانی است

جستجو
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۹:۲۰
۱۴۰۳/۱۰/۹ یکشنبه
(0)
(0)
یزد همچنان جهانی است
 یزد همچنان جهانی است

اتحاد و همدلی همواره جزو خصوصیات بارز یزدی‌‌ها در امور اقتصادی و فرهنگی بوده که نمونه‌‌ای از آن اخیرا در حفاظت و صیانت از بافت تاریخی یزد که سال ۱۳۸۶ در یونسکو ثبت جهانی شده، ایجاد شده است.

چندی قبل شایعاتی در خصوص اخطار برای خروج شهر جهانی یزد از یونسکو در فضای مجازی منتشر شد و همین موجب ایجاد تکاپو و اتحاد در مسوولان برای بررسی این تلنگر و احتمال وجود خطا در برخی بخش‌‌ها شد. در پاسخ به این شایعه‌پراکنی‌‌ها، ابتدا روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، سپس مدیرکل میراث فرهنگی استان و همچنین معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری عکس‌‌العمل نشان دادند.
روابط عمومی شهرداری بافت تاریخی هم اصحاب رسانه را در قالب رویداد اتوبوس خبر از پروژه‌‌های عمرانی شهرداری منطقه بافت تاریخی یزد، در جریان بازسازی و بهسازی این بافت ثبت جهانی قرار داد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد هم با تکذیب شایعات منتشر شده گفت: اگر تعهداتی که استان و کشور در قبال ثبت جهانی داده‌‌اند انجام نشود، ابتدا اخطار داده می‌شود بعد کارت زرد بعد کارت قرمز و بعد هم خروج، که هیچ‌کدام از این مسائل انجام نشده است.
سیدمهدی طلایی مقدم با بیان اینکه در استان یزد با فعالیت خود مردم و تشکل‌ها و گروه‌‌های خیلی خوب در زمینه میراث فرهنگی اتفاقات خوبی افتاده است، افزود: یکسری کارگروه‌ها باید تشکیل شود که جزو تعهدات استان است که در کنار بخش‌‌های غیردولتی بتوانیم برخی موضوعات را پیگیری کنیم.

وی ادامه داد: خوشبختانه اعضای کارگروه‌‌ها مشخص شده‌‌اند و کار را به جدیت دنبال می‌‌کنیم، همه دستگاه‌‌ها پای‌کار هستند و در این موضوع ملی همه کار‌‌ها با اولویت انجام می‌شود.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد در زمینه ساخت‌وساز‌‌ها در بافت تاریخی گفت: در حوزه نظارت‌‌ها دو بازدید داشته‌‌ایم، تک تک موارد در حال بررسی است و با کمک خود مردم اتفاقات بهتری خواهد افتاد. در خصوص وضعیت این بافت، شهردار منطقه بافت تاریخی یزد گفت: در حالی که اعتبار طرح‌‌های عمرانی منطقه بافت تاریخی یزد در سال ۱۴۰۰، ۳۰ میلیارد تومان بوده اکنون این اعتبار به بیش از ۲۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای طرح‌‌های مختلف عمرانی از جمله خیابان‌‌سازی، گذرسازی و کف‌‌سازی رسیده که بیانگر افزایش بیش از ۸۰۰ برابری است.
علیرضا نقوی‌‌ با بیان اینکه بافت تاریخی یزد نخستین بافت ثبت شده جهانی در کشور است که در سال ۸۶ در یونسکو به عنوان شهر میراث جهانی شناخته شد، افزود: یکی از دلایلی که ثبت جهانی بافت تاریخی یزد را ممکن کرد حیات و زندگی اجتماعی در این بافت از جمله حرکت دوچرخه‌‌ها، فعالیت نانوایی‌‌ها و مساجد فعال بود که در واقع بافت زنده را در این منطقه مشاهده می‌‌کنیم.
وی ادامه داد: مساحتی از بافت تاریخی یزد که به ثبت میراث جهانی رسیده ۱۹۸هکتار است که دارای حریم ۶هزار هکتاری در قسمت‌‌های مختلف بافت تاریخی است و همه ساخت‌وسازها، برنامه‌‌ها و بازآفرینی‌‌هایی که در این منطقه صورت می‌‌گیرد باید بر اساس ضوابط میراث فرهنگی باشد و به‌صورت مشترک و هفتگی جلساتی در این زمینه تشکیل می‌‌دهیم و هیچ اقدامی بدون هماهنگی برای حفظ بافت انجام نمی‌‌گیرد. در همین خصوص مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌‌دستی استان یزد با رد شایعات منتشر شده گفت: تاکنون حتی یک اخطار از سازمان یونسکو نداشتیم چه برسد به کارت زرد.
سیدمحمد رستگاری با بیان اینکه همه تلاش‌‌ها صورت می‌‌گیرد تا بافت تاریخی یزد، این گوهر ارزشمند حفظ شود، افزود : بیش از‌هزار و ۶۰۰ اثر تاریخی در این بافت شامل کوچه پس کوچه‌‌های آشتی‌کنان، خانه‌‌ها و اماکن تاریخی، ساباط و بادگیر و آب انبار از شاخصه‌‌های معماری مردمان خطه کویری یزد است که آن را با خشت بنا نهاده‌اند. وی تاکید کرد: بافت تاریخی یزد با وجود آثار و بنا‌‌های تاریخی فراوان، تنها یک محدوده‌‌ گردشگری نیست ،بلکه یکی از ویژگی‌‌های بافت تاریخی یزد، این است که زندگی در آن جریان دارد.روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی هم با رد شایعات منتشر شده اعلام کرد: روزهای اخیر خبری با عنوان احتمال خروج یزد از فهرست ثبت جهانی در رسانه‌‌های خبری منتشر شده است که این خبر به هیچ‌‌وجه صحت نداشته و از پایه و اساس، کذب است و تاکنون یزد، هیچ‌گونه اخطار یا تذکری در این باره از یونسکو دریافت نکرده است؛ ضمن اینکه به‌‌رغم همه مشکلات و محدودیت‌های قانونی موجود، همچنان استان یزد در کشور به عنوان یک استان نمونه در خصوص حفاظت و مرمت اصولی بافت تاریخی به سایر استان‌‌ها معرفی می‌شود. در بافت تاریخی ثبت جهانی یزد، بعد از بارندگی‌‌ها و سیل سال‌های اخیر به‌رغم آسیب‌‌های وارد شده، تلاش‌‌های زیادی برای حفاظت و مرمت ابنیه صورت گرفته که قطعا توجه بیشتر نسبت به رفع مشکلات آثار و ابنیه تاریخی با پیش‌بینی اعتبارات و اختصاص تسهیلات موردنیاز ضروری است.
از این رو با توجه به توضیحات فوق‌‌الذکر به نظر می‌‌رسد تهیه و پخش این‌‌گونه اخبار کذب، جز ایجاد جو روانی نادرست علیه بافت تاریخی ارزشمند ثبت جهانی، نتیجه دیگری ندارد و انتظار می‌رود رسانه‌‌های فهیم، همشهریان گرانقدر، فعالان فضای مجازی و دلسوزان میراث فرهنگی، ضمن ارائه نظرات و پیشنهادهای موثر در خصوص حفاظت بافت تاریخی، از دامن زدن ناخودآگاه به شایعات بدخواهانه و انتشار این‌‌گونه اخبار ناصحیح و غیر دلسوزانه جدا خودداری کنند و همگی تلاش کنیم تا همچنان این بافت ارزشمند را مدبرانه حفظ، نگهداری، مرمت اصولی و احیاء کنیم و این نظارت بیشتر بر ساخت‌‌وسازها در بافت تاریخی از سوی این اداره‌‌کل و همچنین همکاری بیش از پیش همشهریان و مراجع ذی‌ربط را در رعایت ضوابط و مقررات میراث‌‌فرهنگی می‌‌طلبد.به همین منظور سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد به همراه مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌‌دستی و گردشگری استان و جمعی از مسوولان استان از مجموعه تاریخی امیرچقماق و مجموعه ارزشمند باغ دولت‌‌آباد یزد بازدید کردند.
یزد به عنوان نخستین شهر تاریخی ایران پس از ۹ سال تلاش مسوولان و نخبگان این شهر کهن در روز هجدهم تیرماه سال ۱۳۹۶، در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو که به میزبانی شهر کراکوف لهستان برگزار می‌‌شد، با اجماع اعضا در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید و دل مردم کویرنشین یزد را شاد کرد به این امید که گشایشی در صنعت گردشگری یکی از اضلاع مثلث گردشگری مرکز ایران فراهم کند. ثبت جهانی بافت تاریخی یزد با چند هدف صورت گرفت از جمله : حفظ بافت با اقدامی فراتر از ثبت ملی آن، فراهم کردن بستر لازم برای حفاظت بهتر از این بافت تاریخی و نهایتا توسعه و رونق گردشگری و بهره‌مندی سرمایه‌‌گذاران این صنعت غیرآلاینده و پاک؛ هر چند که بخش عمده این اهداف محقق نشده ولی امید می‌رود در صیانت و حفاظت از آن نهایت دقت و توجه صورت گیرد و با هر نوع سهل‌‌انگاری در این خصوص با جدیت برخورد شود.