نیکلاس برنز، سفیر ایالات متحده در چین گفت که دولت بایدن آخرین فشار را با هدف متقاعد کردن چین به توقف انتقال تجهیزات به روسیه برای جنگ در اوکراین انجام میدهد. کیث براشدر ۱۰ژانویه در روزنامه نیویورکتایمز نوشت: برنز، در مصاحبهای در سفارت ایالات متحده در پکن، اظهار کرد که نزدیک به ۴۰۰شرکت چینی به روسیه محصولات دومنظوره، آنهایی که کاربردهای نظامی و تجاری دارند، عرضه کردهاند. وی همچنین گفت که چین ۹۰درصد از میکروالکترونیکهای مورد استفاده در تلاشهای جنگی روسیه را تامین کرده است.
درحالیکه کمتر از دو هفته تا روی کار آمدن رئیسجمهور منتخب دونالد جی.ترامپ باقی مانده است، برنز نگرانیهای دولت درباره روسیه و همچنین همسویی چین با ایران و کرهشمالی را با وزرای چینی در سلسله جلساتی در این هفته مطرح کرده است. بهطور گستردهتر، برنز گفت که سیاستهای چین در قبال روسیه، ایران و کرهشمالی با تمایل پکن برای ایفای نقش پیشرو در طرحهای بینالمللی نظم جهانی، مانند سازمان تجارت جهانی و توافق پاریس درباره تغییرات آب و هوایی، همخوانی ندارد.
او گفت که چینیها نمیتوانند هر دو طرف را داشته باشند. آنها باید در اینجا تصمیم بگیرند. برنز همچنین گفت از آنجا که چین مقادیر زیادی نفت از ایران میخرد، باید از نفوذ خود استفاده کند تا ایران را متقاعد سازد که مانع از حمله یمنیهای مورد حمایت تهران به کشتیهای تجاری در دریای سرخ شود. برنز این هفته با مقامات ارشد از جمله ما ژائوسو، معاون اجرایی وزیر امور خارجه، و لیو جیانچائو که اداره بینالملل حزب کمونیست چین را اداره میکند، دیدار کرد. او هفته آینده جلسات بیشتری خواهد داشت.
وزارت امور خارجه چین به این اظهارات واکنش فوری نشان نداد؛ اما در نشستهای خبری اخیر، مقامات چینی ارائه هرگونه محصول دو منظوره مانند پهپادهای نظامی به روسیه یا اوکراین را رد کردهاند. لین جیان، سخنگوی وزارت امور خارجه در ۱۷دسامبر گفت: «چین هرگز به طرفهای درگیری سلاح ارائه نمیکند و صادرات کالاهایی با کاربرد دوگانه را بهشدت کنترل میکند و دامنه و اقدامات چین برای کنترل صادرات بر هواپیماهای بدون سرنشین سختگیرانهترین قوانین در سراسر جهان است.»
مقامات چینی همچنین گفتهاند درحالیکه غرب بهدلیل برنامه هستهای ایران، فروش نفت این کشور را تحریم کرده است، سازمان ملل متحد این کار را انجام نداده است. بنابراین چین هیچ تعهد قانونی برای اجتناب از خرید نفت ایران احساس نمیکند؛ نفتی که با تخفیف فروخته میشود.
به گفته شرکت کپلر در وین که متخصص در ردیابی محمولههای نفتی ایران است، چین واردات نفت ایران را در نزدیک به دو سال پس از میانجیگری در توافق صلح ایران با عربستان سعودی چهاربرابر کرده است و سال گذشته بیش از ۹۰درصد از صادرات نفت ایران را خریداری کرد. فروش نفت به چین توسط بخش نفت دولتی ایران بیش از ۵درصد از کل اقتصاد ایران را تشکیل میدهد.
طی چند ماه گذشته ایران تحولات زیادی را تجربه کرد؛ از جمله حملات نظامی مستقیم بین ایران و اسرائیل و ترور برخی مقامات ارشد حزبالله که از متحدان نزدیک تهران است. چین در واکنش به این اقدام، یکی از چهار معاون نخستوزیر خود، ژانگ گوکینگ، را برای دیدار با مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران در ماه گذشته به تهران فرستاد.
ژانگ در تهران گفت: «چین از ایران در حفاظت از حاکمیت ملی، امنیت، تمامیت ارضی و حقوق و منافع مشروعش حمایت میکند.» آندون پاولوف، تحلیلگر ارشد کپلر، گفت که انتظار میرود دولت بایدن لیست سیاه نفتکشهای حامل نفت روسیه یا ایران را گسترش دهد و چین احتمالا این کشتیها را از ورود به بنادر خود منع خواهد کرد. رویترز این هفته گزارش داد که مقامات استان شاندونگ، اصلیترین نقطه ورود چین برای نفت ایران، ممنوعیت ورود نفتکشهای در لیست سیاه را از بنادر این کشور آغاز کردهاند.
اما پاولوف گفت که روشهای ایران برای ارسال نفت به چین آنقدر مبهم است که پیشبینی اثربخشی چنین اقداماتی دشوار است. گفتوگوهای برنز با مقامات ارشد چینی در این هفته و در آینده بخشی از تلاش دیپلماتیک گستردهتر اخیر دولت بایدن است. در ماه نوامبر، پرزیدنت بایدن با شی جین پینگ، رئیسجمهور چین، در کنفرانسی در پرو و در ماه اوت، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، با شی در پکن دیدار کرد.
در حالی که برنز از پیشبینی سیاستهای احتمالی دولت ترامپ در قبال چین خودداری کرد، گفت که ارتباطات بین نظامیان دو کشور برای جلوگیری از رویاروییهای تصادفی بهبود یافته است و در اکتبر گذشته، برای اولین بار در ۱۳سال گذشته، چین اجازه بازیابی بقایای پرسنل نظامی آمریکایی دوران جنگ جهانی دوم را داد که در جریان یک عملیات گم شده بودند.
او همچنین از اقدامات اخیر چین برای محدود کردن صادرات مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت فنتانیل، یک ماده افیونی مصنوعی قوی که عامل اصلی مرگومیر ناشی از مصرف بیش از حد مواد مخدر در ایالات متحده بوده است، تمجید کرد. برنز گفت که چین ۳۰۰ نفر را در صنعت فنتانیل دستگیر کرده، بسیاری از فروشگاههای آنلاین فروش مواد شیمیایی پیشسازبرای تولید فنتانیل را بسته و صادرات ۵۵ماده شیمیایی پیشساز و مواد مخدر مصنوعی را ممنوع کرده است.