امیدی با تأمل در این نکته که زیرساختهای گردشگری حیات وحش در ایران ضعیف است، توضیح داد: در کنار این مسئله، بازدید از مناطق حیات وحش منوط به رعایت برخی قوانین است. ما در اصفهان فصلهای ممنوعه داریم، یعنی در بخشی از سال به هیچوجه اجازه ورود گردشگران را به مناطق نمیدهیم. از اواسط پاییز تا اواسط زمستان که فصل جفتگیری وحوش است و بهار که حیوانات زایمان میکنند، اجازه بازدید از مناطق را بهصورت عمومی نمیدهیم. فقط در تعدادی معدود و مواردی خاص اجازه بازدید در این مقطع زمانی صادر میشود.
وی با اشاره به دیگر ایام سال، اظهار کرد: فارغ از زمانهای یادشده که ممنوعه هستند، ما در ماهها و فصلهای دیگر براساس ضوابط و شرایط خاص تعریفشده به صدور مجوز در حوزه گردشگری حیات وحش اقدام میکنیم. بهتازگی تعرفههای جدیدی هم سازمان محیط زیست برای ورود به مناطق صادر کرده است. این تعرفهها هم شامل افراد و هم دربرگیرنده تعداد ماشینهایی است که به منطقه وارد میشوند. در برخی نقاط امکان اقامت و استفاده از مهمانسرا هم وجود دارد که تعرفههای جدایی برای آنها مشخص شده است. این هزینهها در قبال پولی که در دیگر کشورهای دنیا مانند آفریقا دریافت میشود، بسیار ناچیز است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش، موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی استان اصفهان ادامه داد: در برابر این پولی که بازدیدکنندگان پرداخت میکنند، قطعاً خدماتی هم نیاز دارند. انتظار دارند که تورلیدر تخصصی آنها را راهنمایی کند، بخصوص درباره اماکنی که میتوانند از دوربین استفاده و گونهها را مشاهده کنند، به دریافت راهنمایی علاقهمندند.
وی در ادامه گفتگو با ایرن به تأمل در خدمات تورهای حیات وحش تأکید کرد: استفاده از یک مکان برای اقامت چند ساعته و سرویسهای بهداشتی نیز باید در شمار خدمات مورد توجه قرار گیرد. البته بیشتر این موارد در حد واحدهای محیطبانی تأمین شده است و ما هنوز به پیشرفت و توسعه بیشتری در این زمینه نیازمندیم. امید است که با گسترش خدمات، گردشگری حیات وحش نیز بیشتر شود تا مردم با گونهها و مسئله حفاظت آشنایی عمیقتری پیدا کنند.
امیدی با نظر به ویژگیهای حیات وحش ایران، بیان کرد: در حیات وحش ما اینگونه نیست که تا یک گردشگر به منطقه وارد شد، پلنگ و دیگر گونههای بزرگ را ببیند. افرادی که اکنون به گردشگری حیات وحش میپردازند، معمولاً میش، آهو و قوچ یا علفخواران بزرگجثه را میبینند.
او تورهای پرندهنگاری را نیز در گردشگری حیات وحش ایران و اصفهان دارای اهمیت دانست و توضیح داد: این تورها به تلسکوپ و دوربین چشمی و ابزار خاص خودشان نیاز دارند. توری که افراد در آن پلنگ و گونههای اینچنینی را از نزدیک مشاهده کنند، هزینه و زمان و موقعیت و شرایط خاص خود را میخواهد که به آسانی محقق نمیشود.
وی با اشاره به اینکه پناهگاه حیات وحش عباسآباد اصفهان یکی از مقاصد گردشگری در حوزه تخصصی خودش است، بیان کرد: یکی از مزارع عباسآباد به اسم کبودان از اهداف گردشگری آنجا بهشمار میآید. زن و شوهر سالمندی در این مزرعه ساکناند، که برای کل و بزهای نزدیک مزرعه بهشکل دستی علوفه میریزند. این محدوده جاذبه و ظرفیت درخور اعتنایی دارد و تاکنون گروههای متعددی برای بازدید به اینجا آمدهاند.