بازگشت سیاسی بیسابقه دونالد ترامپ با پیروزی او در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ همراه بود و با در نظر داشتن خداحافظی جنجالی او از قدرت در سال ۲۰۲۱ آن را امری شگرف میسازد. با کنار زدن بایدن و کامالا هریس، ترامپ بدل به اولین جمهوریخواهی شد که در ۲۰ سال گذشته اکثریت رای مردم را به دست آورده است.
کلید پیروزی ترامپ توانایی او در مهار نارضایتی ملی در مورد اقتصاد، مهاجرت و مسائل فرهنگی بود. به گفته دستیارانش، ترامپ تصمیمات استراتژیک مهمی را در زمان کمپین انتخاباتی گرفت، که از جمله آنها میتوان به اتخاذ موضع حقوقی ایالتها در مورد سقط جنین و استقبال از رایگیری با پست اشاره کرد. کمپین او توانست حمایت رابرت اف کندی جونیور را به دست آورد و از سوی چهرههای با نفوذی مانند ایلان ماسک، که سهم قابل توجهی در کمپین ترامپ داشت، همراهی میشد.
تایم مینویسد برنامه دور دوم ترامپ جاهطلبانه و بحثبرانگیز است. او وعده داده است شورشیان ۶ ژانویه را عفو کند و سیاستهای سختگیرانهای از جمله اخراج دسته جمعی مهاجران غیرقانونی را اجرا کند. ترامپ گفته علیرغم محدودیتهای قانونی احتمالی، او مایل است از نیروهای نظامی برای این منظور استفاده کند. دولت او قصد دارد مراکز بازداشت بیشتری بسازد و از اهرمهای اقتصادی برای وادار کردن کشورها به پذیرش اخراجشدگان استفاده کند.
دولت آینده ترامپ ترکیبی از وفاداران و گزینههای اصلی از جمله پم باندی به عنوان دادستان کل، پیت هگست برای وزیر دفاع و مارکو روبیو به عنوان وزیر امور خارجه است. ترامپ در انتصابات خود به وفاداری افراد توجه ویژهای داشت.
در سیاست خارجی نیز گفته میشود ترامپ قصد دارد دوباره در مورد روابط بینالملل مذاکره کند، تعرفههای گسترده بر واردات اعمال کند و به دنبال راهحل سریعی برای خاتمه درگیریها در اوکراین و خاورمیانه است.
برنامه داخلی ترامپ شامل کاستن از بروکراسی فدرال از طریق کمیسیون DOGE به رهبری ایلان ماسک و ویوک راماسوامی تحت عنوان بهینهسازی دولت است. لااقل چنین که وعده داده شده ترامپ سودای مقرراتزدایی در سر دارد و گفته میشود ممکن است بخش قابل توجهی از پرسنل فدرال را کاهش دهد.
منتقدان نگران نوع نگاه ترامپ به قدرت اجرایی و تأثیر بالقوه آن بر نهادهای دموکراتیک هستند. تایم مینویسد بهنظر میرسد برنامههای او با مقاومت بالقوه کنگره، سیستم قضائی و بوروکراسی فدرال مواجه خواهد شد. علاوه بر این نگرانیهایی در مورد تأثیر اقتصادی سیاستهای او، به ویژه در مورد مهاجرت و تجارت وجود دارد.
موفقیت دولت دوم ترامپ تا حد زیادی به توانایی او در عمل به وعدههای انتخاباتی و در عین حال عبور از محدودیتهای نهادی بستگی دارد. دولت او با چالش اجرای تغییرات رادیکال در عین حفظ حمایت عمومی و مقابله با چالشهای قانونی بالقوه مواجه است.
نویسنده تایم در این زمینه مینویسد ترامپ با محدودیتها آشناست، بهویژه در مورد مسائل اقتصادی مانند کاهش قیمتها، که در آن به راحتی میتوان شکاف بالقوه بین وعدههای انتخاباتی و واقعیتهای حاکم را دید.
دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ را میتوان به عنوان نقطه عطفی در تاریخ آمریکا دید که پیامدهای بالقوه گستردهای برای سیاست داخلی، روابط بینالملل و نهادهای دموکراتیک دارد. میزان موفقیت ترامپ در اجرای وعدههایش، سیاست و جامعه آمریکا را در سالهای آینده شکل خواهد داد.